Trevlig utflyktsmål – Råcksta Träsk

[singlepic id=199 w=320 h=240 float=left]Råcksta träsk, träsket som en gång i tiden stått i förbindelse med de seglingsleder som möjliggjorde färder med båt genom Brommalandet, är numera ett trevligt utflyktsmål som du når per fot på mindre än en kvart från trädgårdsföreningen.

Här finns en hel del spännande fåglar som gräsand, skrattmås, fiskmås, vigg och sothöns. Den gästas även av såväl häger som skarv och ett par svanar. Under vintern matas småfåglar på flera ställen av privatpersoner. Fåglarna blir ganska tama och är enkla att få syn på. Tag med kikaren!

[nggallery id=14]

Med sportfiskekort kan du prova fiskelyckan, det lär finnas mört, sutare och abborre samt några kräftor här. Regnbåge sattes dessutom ut i sjön 1992, finns det någon kvar? Gå dit och prova!

Träsket är också en viktig fortplantningslokal för groddjur. Det finns två groddammar här; den ena nära stigen mellan Grimstagatan och Kanaans väg, den andra nere vid Kvarnviken. Har du tur kan du få syn på både grodor, paddor och salamandrar.

Råcksta Träsk är dock ingen badsjö, den har en av de högsta halterna av bl.a. tungmetaller som uppmätts i Stockholms sjöar och dessutom höga halter av arsenik, kvicksilver, bakterier och organiska miljögifter.

Men det blir bättre; Stockholm Vatten har uppdraget att under 2009 bygga reningsanläggningar för att ta hand om dagvatten från bl.a. Vinsta industriområde samt delar av Bergslags- och Lövstavägen för att förbåttra vattenkvalitén, se http://miljobarometern.stockholm.se för mer info.

Idrottsförvaltningen har dessutom fått ett förslag om att upprätta ett avtal för fortsatt plogning av skridskobana på vintern. Det är något att se fram emot för det här är även en trevlig skridskosjö.

Ha en trevlig tur!

Text och foto: Thomas Danielson, RTF medlem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *