Grannsamverkan – Ökat medvetande

Den 28:e april 2009 deltog RTF i ett informationsmöte för grannsamverkan som Polisen anordnade. Inbjudna föreläsare var Brandförsvaret och Folksam försäkringsbolag.


Polisen informerade

Statistik

Polisen presenterade lite statistik över de inbrott som skett där det konstaterades att det är lägenhetsinbrotten som ökar mest. Under perioden 1 januari–24 april 2009 var det 41 lägenhetsinbrott och 14 villainbrott i Vällingbypolisens distrikt. Bromma toppar statistiken och har också ökat med 75 %.

Vem begår inbrott
Utländska ligor kommer hit enbart för att stjäla och de utför oftast inbrottet ”proffsigt”, de använder hyrbilar och ”jobbar” i grupp. Det går i regel att se om det är en ”proffsliga” som har opererat eller om det är ungdomar. Ungdomar slår i regel sönder det mesta som kommer i deras väg medan ”proffsligorna” inte lämnar så mycket spår efter sig. Missbrukare gör också ofta inbrott men de är sällan planerade utan det är stundens ingivelse.

När inbrottet skett
Förutom att ni ringer polisen och försäkringsbolaget så finns det några saker till att tänka på. Rör så lite som möjligt av de saker du tror tjuven tagit i, det gäller inte kläder eftersom tyger är svårt att hitta fingeravtryck på. Glatta ytor är bra att ta fingeravtryck på liksom dörren eller fönstret där tjuven har tagit sig in. Finns det något som tjuven kan ha ätit på eller lämnat blodspår så lämna det orört eftersom det kan gå att få fram DNA.

Brandförsvaret informerade

De började med att visa en film om en brand i ett hus och det tog bara 12 minuter innan hela huset hade brunnit ned. Branden hade fått sina 3 beståndsdelar för att få fart och det är: Syre, värme och brännbart material.

Vad kan jag göra
En pulversläckare på minst 6 kg rekommenderas samt en brandvarnare i varje rum. Kom ihåg att Brandvarnare är endast dugliga med fräscha batterier, så ta för vana att alltid t.ex den 1:a advent byta batterierna i era brandvarnare. Inköp av brandsläckare och brandvarnare kan göras både i varuhus och specialbutiker men aldrig vid dörrförsäljning. De säkerhetsmateriel som säljs vid dörren är oftast inte godkända och dessutom i regel dyrare.

Om brand är ett faktum
Ordningsföljden på ditt agerande kan vara avgörande. Om du försöker att minnas denna ordningsföljd så kan mycket vara vunnet men självklart släcker du om det är möjligt.

Rädda, Larma, Släcka, Varna
Du kan oftast, om du upptäckt branden i tid och det gäller en mindre brand, kväva elden med t.ex. en filt. Stäng dörrar och fönster för att minska syretillförseln. Givetvis ska du inte utsätta dig själv för fara. På 2 minuter kan ett helt rum vara övertänt. Det tar ca 10 minuter i Stockholm för brandmännen att komma till brandplatsen och då är det oftast för sent att rädda något i huset.

Folksam informerade

Folksam informerade om hemförsäkringen och olika inbrottsklassificeringar. De flesta försäkringsbolag skiljer på inbrott i bostad och inbrott i biutrymme. Folksam har ett maxbelopp på 40.000:– för stöld i biutrymme. Blir dina däck till bilen eller MC’n stulna så är det bil- eller MC-försäkringen som gäller.

Följande inbrottsklassificeringar finns:

Olovligen tagit sig in
Nyckel på ”vift” – här kan ersättning reduceras om du haft anledning att misstänka att inbrott kan ske.

Våld, hot och tvång
Åldringsbrott – någon lurar sig in exempelvis att de säger sig komma från Hemtjänsten. För att få full ersättning krävs att ytterdörrar är låsta och fönster stängda. Nyckeln får inte gömmas i bostadens närhet och om borttappad nyckel kan misstänkas bli kopierad så måste du byta lås. Kontanter ersätts endast upp till 2.500:–, så ha aldrig mer kontanter hemma.

tjuv

Vad kan jag göra
För att förhindra inbrott så gäller det naturligtvis att ha bra godkända lås och att dörrarna är låsta samt att ha ett larm som fungerar. Larm är inget krav men ger dig oftast ett bättre skydd och i vissa fall en lägre själv- risk. Ha inte stöldbegärliga föremål synliga om någon skulle titta in genom fönster eller altandörr. Upprätta en inventarieförteckning över stöldbegärliga föremål och komplettera förteckningen med fotografier och kvitton i den mån du har, samt att du antecknar serienummer där det finns.

Märk gärna dina saker men tänk extra mycket på märkningen av konst och smycken där en märkning kan sänka värdet avsevärt. Förutom kontanter så är följande föremål idag mycket stöldbegärliga:

• Smycken
• Datorer
• Konst
• Kameror
• Elektronisk utrustning

Lås inte byrålådor eftersom du då oftast även får möbeln förstörd. Det är i särklass vanligast att tjuven tar sig in i ”skymda” dörrar och fönster. 70% av villainbrotten sker via altandörren. Att borra sig in är än så länge ovanligt och det är heller inte vanligt att inbrott sker när du är hemma.

Har vi tur och har en bra Grannsamverkan i vårt område så kan vi säkert tillsammans minimera riskerna för stöld och brand. Hör gärna av dig till RTF om du har egna idéer och synpunkter betr. Grannsamverkan.

Ladda ner texten som pdf

Mer information om Grannsamverkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *