RFT träffar politikerna

[singlepic id=363 w=220 h=140 float=left]I våras gick RTF ut med en enkät angående parkeringssituationen i vårt område. En dryg tiondel av områdets medlemmar upplever att man har stora problem med friparkerare. RTF har nu träffat våra politiker.

Det som står till buds idag är s.k. Pyttparkering för att få bukt med icke boende som parkerar på våra trånga gator. Pyttparkering innebär att det vintertid är parkeringsförbud på trottoarsidan och en städdag i veckan då totalt parkeringsförbud råder.

Ett bättre alternativ för oss som bor i området skulle kunna vara boendeparkering. Det skulle innebära att enbart mantalsskrivna får parkera gratis eller för en blygsam summa, medan besökare får betala timavgift. Systemet finns i Stockholms kommun men tillämpas idag enbart i innerstaden.

Den 8 september var styrelsen och besökte politikerna uppe på torget i Vällingby centrum för att höra hur de ser på boendeparkering i RTFs område. Centerpartiet och Miljöpartiet var inte på plats men vi fick prata med representanter från Moderaterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Så här svarade de på frågan om att införa boendeparkering i området:

Moderaterna anser att problemet ska lösas på andra sätt. Bland annat genom att varje individ ska ta mer eget ansvar och parkera där de bor.

Folkpartiet var mycket intresserade av frågan och lovade att ta upp det på ett möte samma kväll och återkomma via e-post. Dock har inget mail kommit ännu.

Kristdemokraterna var väldigt positiva och menade att systemet redan finns och är därför ingen stor kostnad för kommunen att införa. De skulle ta med sig förslaget och jobba vidare på det.

Socialdemokraterna var också väldigt positiva till förslaget. Vi fick en kontakt på deras gruppledare i Trafiknämnden som heter Jan Valeskog, jan.valeskog@stockholm.se. Honom är vi välkomna att kontakta.

Vänsterpartiet var inte intresserade av frågor på detaljnivå utan påpekade att för de är det viktigaste att stoppa Förbifart Stockholm och det planerade bostadsområdet Vällingby Parkstad.

//Styrelsen

2 thoughts on “RFT träffar politikerna

 1. Lasse Nilsson
  20100930 at 23:01

  Hej jag bor på Medelpadsgatan 11 och det ligger alldeles för nära dom nybyggda hyreshusen. Man parkerar på vår gata för att det är gratis och för att det är nära till dom nya husen. Kort gångavstånd. När många bilar parkerar på vår gata blir den i praktiken enkelriktad. Man kan inte mötas på den bit av gatan som är kvar att köra på. Nån måste backa. Mycket besvärligt. Där jag bor kommer vi bara att få det mera besvärligt än för er som bor inne i området. Så någon slags P-förbud vore bäst. Men hur vi än gör blir det klart merarbete för oss själva. Idag ägnar jag rätt mycket tid åt att ringa på felparkerade bilar.
  Jag tycker inte vi skall vara för snälla utan skaffa oss som bor i området så bra skydd som möjligt mot andras parkering på ”våra” gator. Inte för att vara elak mot några andra. Det finns alldeles för många bilar och är vi inte på hugget och säger ifrån allt vad vi kan kommer vi att bli ”överkörda”. Snälla kan vi vara i andra sammanhang, men inte när det gäller bilar. Ett bra scenario vore om alla kunde ordna plats för bilen på sin egen tomt. Och att det var P-förbud i övrigt för hela området.Då kunde gatu-underhållet skötas på ett mycket bra sätt, både på sommar och vinter. Och våra barn cykla utan risk för påkörning.
  Men förslaget som diskuterades med våra politiker, med timavgift för besökare kanske vore lättare att få gehör för. Och då får ju staden in lite avgifter också, vilket säkert skulle locka.
  En bra lösning på P-problemet gör att vårt område blir trevligare att bo i, att även värdet på våra hus blir högre. Det är värt att jobba lite för.
  tycker Lasse

 2. Jill Andersson
  20101012 at 16:41

  Hej Lasse´
  Tack för ditt engagemang, det uppskattar vi mycket.
  Vi förstår din frustration över parkeringssituationen som råder i vårt område och vi håller med om att något borde göras. Frågan har stötts och blötts i flera år och det är inte alldeles enkelt att ta ett beslut. Du har säkert läst artiklarna i RTF-bladet sedan tidigare och även följt upp enkätsvaren. Det har tyvärr varit för få som har angerat sig i frågan och därav har även beslut dröjt om hur vi ska gå tillväga. Det är ju allmänna gator så det är som sagt fritt fram att parkera för vem som helst.
  Det som kvarstår är att uppvakta politikerna och kanske det här med avgift skulle avskräcka några ickeboende att parkera.
  Det finns en risk att fatta beslut för de delar där vi får ett engagemang från de boende som gör att vi flyttar parkeringsproblemet till en annan del av området som kanske just nu inte har problem med parkerade bilar. Det gäller att se konsekvenserna och analysera ett eventuellt beslut. Vi jobbar vidare och hoppas på fler inlägg i debatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *